In Nederland heerst een woningtekort waardoor het kabinet veel nieuwe woningen wil laten bouwen. Maar vanwege de uitstoot van stikstof mogen we eigenlijk helemaal niet meer bouwen. Lees in deze blog waarom stikstof zo schadelijk is bij het bouwen en waarom je hier rekening mee moet houden.
Het stikstofprobleem bij het bouwen van nieuwbouw
Wanneer een gebouw wordt gebouwd, dan komt er stikstof vrij. Dit gebeurt tijdens het bouwen, maar ook erna. Wanneer vrachtwagen bouwmaterialen bij de bouwplaats aanleveren, bijvoorbeeld. Maar ook wanneer de nieuwe bewoners in de woning gaan wonen. Er komt dan stikstof vrij via de verwarming of via het fornuis.
Hoeveel stikstof stoot de bouwsector uit?
Volgens de Aerius berekening door ecoresult wordt er niet extreem veel uitgestoten bij de nieuwbouw, het gaat om 0,6% van de totale uitstoot. De landbouwsector stoot aan de andere kant bijna de helft van alle stikstof uit. De overheid wil de uitstoot van stikstof tegengaan, en dit willen ze doen door alle sectoren minder te laten uitstoten. Zo willen ze belonen wanneer er minder stikstof wordt uitgestoten, door middel van elektrische auto’s bijvoorbeeld.
Wanneer wordt stikstof een probleem in de bouwsector?
De meeste stikstof in de bouwsector wordt uitgestoten bij het verkrijgen van de bouwvergunning. Bouwprojecten die teveel stikstof uitstoten, krijgen geen vergunning waardoor de bouw niet door kan gaan. De bouwsector en de overheid hebben daarom samen afspraken gemaakt over de stikstofuitstoot waar de bouw zich aan moet houden. Zo kan de uitstoot van stikstof worden tegengegaan door bij het aanslepen van bouwmateriaal elektrische vrachtauto’s te gebruiken in plaats van wagens die op benzine rijden. Verder kan de uitstoot worden teruggebracht door de nieuwbouw goed te isoleren en gebruik te maken van elektriciteit in plaats van gas.
De grootte van het stikstofprobleem in Nederland
Per bouwproject wordt er gekeken naar hoeveel stikstof er wordt uitgestoten. Bereken de stikstof van tevoren om hierachter te komen. In bepaalde gebieden is het daarnaast moeilijk om een vergunning te krijgen. Langs de kust en de Zaanstreek zijn voorbeelden hiervan. Stikstof kan de natuur verstoren, en daarom gelden er strenge regels voor het bouwen in deze gebieden. Het is namelijk een materiaal dat als een groeimiddel werkt, en dit kan ervoor zorgen dat de natuur in de war raakt en bepaalde diersoorten uitsterven. Dit komt de biodiversiteit in het gebied niet ten goede en daarom zijn gemeenten steeds strenger met het uitgeven van vergunningen in natuurlijke gebieden.